"Gasten en hun naasten moeten zich thuis voelen"

Onze organisatie

Voordat mensen in de palliatieve fase van hun leven geplaatst kunnen worden in onze hospice moeten verschillende dingen geregeld worden om de zorg optimaal te kunnen bieden. Het is van groot belang om tijdens een intakegesprek de verwachtingen en mogelijkheden naar elkaar uit te spreken.

Aanmelding en plaatsing

Men komt in aanmerking voor een plaats in een hospice als men nog thuis woont of in een ziekenhuis verblijft en een levensverwachting heeft van minder dan drie maanden. De huisarts of arts in het ziekenhuis dient hiervoor een indicatie te geven; een zogenoemde Palliatief Terminale Zorgverklaring of Eerste Lijns Verblijf-palliatief.

Als er al een langdurige indicatie via de Wet Langdurige Zorg is, kan deze daarnaar omgezet worden.

De verpleegkundige zorg wordt geregeld door een thuiszorgorganisatie.

Aanmelding voor een verblijf in de hospice gebeurt meestal door de huisarts, het ziekenhuis of de thuiszorgorganisatie. Uiteraard kan de toekomstige gast dit ook zelf doen.

Voorafgaand aan de opname vindt er een gesprek plaats tussen de toekomstige gast (eventueel samen met enkele naasten) en een coördinator van de hospice. In dit gesprek maken zij kennis met elkaar, inventariseren ze de zorgvraag en worden formaliteiten doorgesproken, o.a. de voorwaarden voor plaatsing in de hospice.

Dit gesprek vindt zo mogelijk thuis plaats, naar wens in de hospice, zo nodig in het ziekenhuis of andere zorginstelling.

Er kan altijd (vrijblijvend) contact worden opgenomen voor een gesprek of bezichtiging wanneer verblijf in een hospice wordt overwogen en waarin u en/of uw naasten kunnen vragen wat niet duidelijk is. Dit kan ook ’s avonds of in het weekend.

Dagelijkse leiding:

de coördinatoren

De dagelijkse leiding over de hospice ligt in handen van de coördinatoren: Alma Buiter en Lijntje Moons.

Zij zijn het aanspreekpunt voor familie en naasten. Met hen heeft u de eerste oriënterende gesprekken waarin ze informatie geven over verblijf in de hospice, zodat u weet of een hospice passend is, wat u kunt verwachten en wat er geregeld moet worden.

Ook zijn zij de contactpersonen voor de zorgverleners zoals huisartsen en medewerkers van de thuiszorgorganisaties waardoor de juiste zorg gegeven kan worden.

Een belangrijk deel van het werk is de begeleiding van de vrijwilligers en het bewaken van de kwaliteit van zorg. De coördinatoren zijn de spil in het team alle van mensen rondom de gasten.

Ook het opbouwen en onderhouden van een netwerk met verwijzers en andere zorgverleners in de regio behoort tot hun taken.

Voor alle vragen en wensen kunt u bij de coördinatoren terecht. Ze denken graag mee!

Contactgegevens

van de coördinatoren

Alma Buiter

Lijntje Moons

Hospice Dedemsvaart

E-mailadres

Hospicezorg en kosten

Het grootste deel van de kosten van opname in een hospice wordt betaald door de AWBZ en de zorgverzekeraar. Hieronder vallen de verpleegkundige zorg, de huisartsenzorg, de apotheek en andere voorzieningen.

Voor de thuiszorg geldt -net als thuis- een eigen bijdrage die afhankelijk is van het inkomen.

Hospice Dedemsvaart vraagt een eigen bijdrage van € 42,50 per dag. Dit is een tegemoetkoming in het totaal aan verblijfkosten (logies, eten & drinken, linnengoed, internet, etc.). Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden deze eigen bijdrage indien er een aanvullende verzekering is afgesloten. Veelal is er een maximum per dag of een maximum voor het totaal vastgesteld. Check hiervoor uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Er is ruimte voor relaties om te overnachten. Hospice Dedemsvaart heeft twee logeerkamers op de bovenverdieping. Voor overnachten, inclusief ontbijt wordt een bijdrage gevraagd van € 25,00 per persoon per nacht.

Is het niet mogelijk zelf financieel bij te dragen? Dan wordt er samen naar een oplossing gezocht.

Bestuur

Het stichtingsbestuur heeft een taak als werkgever en ‘bestuur op afstand’. Dit houdt in dat het bestuur het beleid bepaalt door het opstellen en vaststellen van het beleidsplan, de begroting en de jaarrekening. In het beleidsplan is te lezen welke richting de organisatie opgaat. De uitvoering is hierbij gedelegeerd aan de coördinatoren.

Het bestuur van Stichting Hospice Dedemsvaart bestaat uit:

Voorzitter Dhr. Bert Linde
Tweede voorzitter Mevr. Ingeborg van Velden
Secretaris Dhr. Bart Hoogeveen
Penningmeester Dhr. Marinus Hegeman
Coördinator hospice Mevr. Lijntje Moons
Communicatie Mevr. Klari Nanning

Uiteraard is het beleidsplan, zoals elk plan een document wat aan verandering onderhevig is.

U kunt het beleidsplan hier en de financiering overzichten van de afgelopen jaren onderaan deze pagina inzien.

ANBI

Algemeen Nut Beogende Instelling

De Belastingdienst heeft Hospice Dedemsvaart met ingang van januari 2013 de ANBI-status toegekend. Dit houdt in dat er geld geschonken of nagelaten kan worden aan het Familie Assenhuis, waarbij deze gift als aftrekpost voor de belasting telt.

Een ANBI-instelling mag geen winstoogmerk hebben en moet een actueel beleidsplan hebben.
Er worden enkele voorwaarden gesteld om deze status te behouden. Documenten die daarop betrekking hebben en de financiële situatie van de hospice verduidelijken zijn in te zien.

Voor donaties is het rekeningnummer van de hospice beschikbaar. Dit rekeningnummer is NL80RABO0191250023 ten name van Stichting Hospice Dedemsvaart.